Fietstochten Groene Hart

ontspannen
gezellig
duurzaam

Acht is meer dan duizend

Terug naar overzicht

14 oktober 2020

Tijdens een fietstocht richting Lopik kom ik een boerderij tegen met de meest intrigerende naam die ik tot nu toe ben tegengekomen. Hierover valt tijdens het fietsen genoeg te filosoferen.


Mis niets!

Blijf op de hoogte van nieuwe tochten, verhalen en andere nieuwtjes. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Het is een gewone dinsdag in oktober. Het weer oogt nog een beetje somber maar ik stap toch op de fiets. En zowaar bij Haastrecht breekt de zon door. De wereld voelt gelijk wat aangenamer. Ik rij langs de Vlist, het is rustig, hier en daar een paar mannen van natuurbeheer. De kanten worden nog voor een laatse maal gemaaid, wilgentakken verwijderd. 

Voor Schoonhoven ga ik naar links en fiets via Cabauw richting Lopik. Op dit stuk kom ik een boerderij tegen met de meest intrigerende naam die ik tot nu toe ben tegengekomen: Acht is meer dan duizend. Wat zou daar achter zitten? Hier moet haast wel een filosoof wonen maar helaas, er is niemand thuis om het aan te vragen. Maar als ik weer op de fiets stap blijft die naam hangen en terwijl ik door Lopik fiets richting de dijk, komen er allerlei gedachtes op. 
Het kan natuurlijk een eigen invulling zijn van de beroemde uitspraak van Miles Davis: "Less is more". Je kunt beter acht noten spelen die er toe doen dan duizend om alleen maar geluid te maken. Of zou het een appels met peren vergelijking zijn? Acht koeien zijn meer dan duizend liter melk? 

Stel je voor dat Mark Rutte tijdens een Covid persco zou zeggen: 'Beste mensen, we zijn in de situatie beland dat acht meer is dan duizend. Daarom moeten we harde maatregelen treffen.' En dat iedereen zich achter zijn of haar oren krabt en tot de conclusie komt dat ie gelijk heeft. 

Het zou ook maar kunnen dat dit de eigenlijk een uitspraak is van de ons aller bekende filosoof J.C.: 'Acht is meer dan duizend, da's logisch'. 

Inmiddels ben ik al weer een aardig stukje onderweg. Langs de Lek naar Schoonhoven en door naar Bergambacht. Ik fiets nog een stukje verder en voor Oppderuit ga ik de polder weer in, richting Berkenwoude en dan naar terug naar Gouda. Na iets meer dan 3 uur fietsen en 67,5 kilometer op de teller, ben ik weer thuis. En ook al weet ik nog niet waar de uitspraak over gaat, één ding weet ik wel: 'Ik fiets dus ik besta'.