Fietstochten Groene Hart

ontspannen
gezellig
duurzaam

De avondetappe

Terug naar overzicht

05 augustus 2020

Een zwoele zomeravond vraagt gewoon om een avondetappe. En dus maak ik een avondritje in de polders van de Krimpenerwaard.


Mis niets!

Blijf op de hoogte van nieuwe tochten, verhalen en andere nieuwtjes. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Overdag kwam het er niet van. Maar deze zomeravond vraagt gewoon om een rondje fietsen. De vorige keer reed ik een avondetappe langs de Reeuwijkse Plassen. Deze keer gaat het de polder in. Bij Gouderak gaat het richting Loetbos en dan naar Berkenwoude, Stolwijk, Haastrecht en Gouda. Het gaat natuurlijk helemaal niet om de route.

In de avond is de polder anders. De natuur komt tot rust, zelfs de wind is al gaan liggen. De stilte suist in mijn oren, Af en toe het geloei van een paar koeien en het gekwetter van vogels die napraten over deze dag. In een weiland zie ik een paar hazen nog tikkertje spelen. Een zwanengezin doet zich tegoed aan het malse gras. Vader zwaan begint vervaarlijk te blazen als ik volgens hem iets te dicht bij kom voor een fotootje. 

In de lucht zweven een paar luchtbalonnen. Het is de tijd van het jaar. Al weer heel wat jaartjes geleden heb ik ook een keer een ballonvaart mogen maken. Een bijzondere belevenis. Een groep ganzen trekt over en dan ... verdomd als het niet waar is, ik zie weer die witte reiger, pardon de grote zilverreiger. Hij vliegt voorbij dus een foto maken is een kansloze missie. Dat gaat een keer lukken.

Het is bijzonder, maar op de één of andere manier merk je dat het seizoen weer gaat veranderen. Het is niet zozeer iets dat je kunt zien. Het is veel meer dat ik het ruik, voel. En ook al komt er een hele warme zomerperiode aan, de natuur begint zich voor te bereiden op het komende seizoen. Ik vind dat een geruststellende gedachte. De natuur gaat gewoon zijn gang. Wij mensen zijn slechts tijdelijke -soms hinderlijke - passanten. 

Voordat de herfst over zes weken zijn intrede weer doet, gaan we nu genieten van zomerse dagen en avonden. Meer avondetappes maken of misschien wel een keertje heel vroeg in de ochtend. Het moet niet gekker worden.