Fietstochten Groene Hart

ontspannen
gezellig
duurzaam

Wat je van ver haalt

Terug naar overzicht

24 september 2020

Wat je van ver haalt, is lekker. Kent u die uitdrukking, dames en heren? Wat je van ver haalt is lekker. Ik moet daar de laatste tijd, als ik door de Krimpenerwaard fiets, veel aan denken. En ik kom steeds meer tot de overtuiging dat het omgekeerde (ook) waar is.

Niet dat wat je van ver haalt, niet lekker is. Maar dat wat je van dichtbij haalt, ook heel lekker is. Een pleidooi om meer lokaal boodschappen te doen.



Met dank aan Van Perkouwse Grond
voor deze mooie foto's van chioggiabiet en ander lekkers.

Mis niets!

Blijf op de hoogte van nieuwe tochten, verhalen en andere nieuwtjes. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ik ben een kind van de jaren '60 en '70. De tijd dat ons eetpatroon voorgoed veranderde. Niet alleen meer aardappels, gekookt, puree en als je geluk had gebakken, maar 'de buitenlandse keuken' deed zijn intrede. Ik weet nog goed dat we voor het eerst Chinees eten afhaalde, de rijst in een van huis meegenomen pannetje. Of dat mijn moeder macaroni maakte. De eerste shoarmazaak in Utrecht. En ik vond het allemaal heerlijk want wat je van ver haalde....

Tegenwoordig ligt de hele wereld in de supermarkt. Ik denk dat er in Amsterdam vast een winkel is te vinden waar ze worst van gefermenteerde Tibetaanse yak-ballen verkopen. Om maar wat te noemen. En niet alleen is het assortiment zo ongeveer onbeperkt, we kunnen ook nog eens het hele jaar door eten wat we willen. Als in Nederland het aarbeienseizoen voorbij is, importeren we ze wel uit andere delen van de wereld zodat we met kerst toch aardbeien kunnen eten. 
Ik weet, we zijn zelf een exportland en het zou toch zonde zijn om al die vrachtwagens, boten en vliegtuigen leeg terug te laten komen, maar we zijn naar mijn mening daarin wel te ver doorgeschoten. Het is toch een beetje gek dat we ons rundvlees exporteren naar het Verenigd Koninkrijk en Iers rundvlees importeren. Aan de smaak zal het niet liggen.

De bekende econome Barbara Baarsma rekende ons onlangs voor dat de ingrediënten op een doorsnee diepvriespizza zo'n 40.000(!) transportkilometers hebben gemaakt. Dat is dus de evenaar rond. En die pizza kopen wij voor een paar eurootjes. Zij pleit ervoor dat we meer lokaal geproduceerd voedsel kopen omdat het huidige systeem niet te handhaven is. Denk alleen maar eens aan de belasting voor het milieu.
Ik ben het daar heel erg mee eens. We moeten meer balans vinden in wat we van dichtbij halen en van ver laten komen. 

Hier in de regio zijn er al veel plekken waar je je voedsel dat in de buurt is geproduceerd, kunt kopen. Direct bij de boer of teler, bij landwinkels of bij initiatieven zoals Boer&Buurt. En er komen steeds meer plekken bij. Door hieraan mee te doen, voorkom je heel veel onnodige transportkilometers. Je zorgt er ook nog eens voor dat de boer en teler een eerlijke prijs krijgen voor hun product omdat de tussen-, groothandel en de verpakkingsindustrie (die samen gemiddeld dik 65% van de verkoopprijs in hun portemonnee stoppen) er niet meer tussen zitten. En nog een voordeel, wat je koopt is niet chemisch behandeld om het langer houdbaar te maken. 

Je boodschappen doe je natuurlijk op de fiets. Op fietsenvoormijneten.nl kun je zien waar je allemaal terecht kunt. Kijk anders ook eens op proefdekrimpenerwaard.nl of volg Fietsen voor mijn eten - Proef de Krimpenerwaard op Facebook

Voor iedereen die het wel zou willen maar toch nog aarzelt, binnenkort organiseer ik een fietstocht waarbij we langs stalletjes, boerderijen en landwinkeltjes fietsen. Kun je zelf een keer ervaren hoe leuk het is en wat er allemaal te koop is.
En om het nog leuker te maken, komt er ook de thema fietstocht 'kokende fietsers'. We doen dan eerst onze boodschappen op de fiets en daarmee ga je iets lekkers maken onder begeleiding van een professionele kok.  

Ik wens u een fijne voortzetting en een aangenaam etensmaal. Met spekjes... of wat dan ook.