Fietstochten Groene Hart

ontspannen
gezellig
duurzaam

Werkbezoek in Werkhoven

Terug naar overzicht

08 april 2021

Vandaag staat een tocht naar Werkhoven op het programma. En daar moet ik iets voor doen wat ik al lang niet meer heb gedaan. Met gemengde gevoelens stap ik op de fiets.


Mis niets!

Blijf op de hoogte van nieuwe tochten, verhalen en andere nieuwtjes. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Tot op het laatste moment twijfel ik of ik wel moet gaan. Niet vanwege het werkbezoek, daar verheug ik me op, maar de rit terug, daar kijk ik nu al tegenop. Heeft alles te maken met de Wind Tegen. Maar goed, eerst maar eens gaan. En daar moet ik iets voor doen dat ik al een tijdje niet heb gedaan. 
Ik heb in Werkhoven een afspraak met Remko, filosoof, schrijver, docent. HIj was één van de docenten van mijn jaaropleiding bij de School of Life. Met hem wil ik kijken of we een nieuwe thematocht kunnen gaan aanbieden: Filosofie op de fiets. We hebben om 11.30 uur afgesproken en het is bijna 50 kilometer. En dat betekent dat ik al voor 9 uur op de fiets zit. Dat heb ik lang niet hoeven doen. Maar alles voor de goede zaak. 

Het is koud genoeg om een muts op te doen, maar ik vind het te warm voor handschoenen. Als ik de Markt oprij, zie ik al aardig wat mensen bij de marktkramen staan. Die zijn er vroeg bij. Ik fiets de stad uit naar Haastrecht en dan langs de Vlist. Er fietst wat jongelui op weg naar school en er zijn aardig wat honden die hun baasjes en bazinnetjes meenemen voor een ochtendrondje. Op weg naar Polsbroek zie ik een ooievaar statig door het weiland paraderen. Afgezien van de schapen en lammetjes, zijn de weilanden leeg. Te koud nog voor de koeien. 

Mijn route gaat via Benschop naar IJsselstein en dan verder naar Jutphaas en Nieuwegein. Daar steek ik het Amsterdam RIjnkanaal over. Ik kies voor het Zangfietspad - daar mag je voluit zingen dat ik maar even laat - dat onderlangs Houten gaat en dan is het nog een klein stukje naar Werkhoven. Op twee minuutjes nauwkeurig ben ik precies op tijd. Niet slecht gedaan al zeg ik het zelf.

Leuk om weer eens bij te praten en wat te brainstormen over de thematocht. We zien een paar leuke mogelijkheden. En dus spreken we af om onze ideeën verder uit te werken. De bedoeling is om eind mei een pilot te kunen doen. Hopen maar dat we dan weer met een wat groter groepje op pad kunnen. 
(Ben je geïnteresseerd en wil je graag op de hoogte worden gehouden, meld je dan even aan voor de nieuwsbrief.)

En dan breekt het moment aan dat ik de uitdaging moet aangaan. De weg terug. Ik heb een iets kortere route in mijn hoofd want van de komende 45 kilometer zijn er 40 met Wind Tegen. En met een dikke windkracht 4 door het vlakke polderlandschap fietsen, vind ik wel een opgave. Heb ook niet eerder zo'n afstand met Wind Tegen gefietst. 

Tot Jutphaas fiets ik in grote lijnen dezelfde route maar dan gaat het over de Nedereindseplas richting IJselstein. Daar kom ik langs het kleinste restaurant van Nederland. Lijkt me leuk om een keer te gaan eten. Als het weer kan. Dan naar Montfoort. Met vol Wind Tegen. De snelheid, kan het bijna geen snelheid meer noemen, loopt steeds wat verder terug, Ik wil soepel blijven trappen dus de versnelling gaat nog een tandje lager.
Ik moet even denken aan wat een wielrenner ooit zei, ik dacht Maarten Ducrot: Tegen de wind in fietsen, is het horizontale bergop fietsen. En zo voelt het ook. Als de teller op 75 staat ben ik in Montfoort. Nog 20 te gaan. 20 kilometers die beginnen te voelen als 70. Na 7 kilometer ben ik in Oudewater. Eenderde zit er weer op. 
Hekendorp..... nog 7 kilometer. Haastrecht........ nog 4 kilometer. 

En dan ben ik eindelijk weer thuis. Toch maar mooi gedaan. Goed voor de conditie.